11 juli 1302 of het belang van een beek aan Kortrijk

Op 11 juli 2014

11 juli 1302, de Slag der Gulden Sporen, de dag waarop het Vlaamse leger bestaande uit boeren en poorters als overwinnaar kwam uit een veldslag met het Franse ridderleger en er een voorlopig vrij Vlaanderen voor in de plaats kreeg.

De Guldensporenslag is echter veel meer dan dit, ze is een keerpunt in de geschiedenis. Het was de eerste maal dat een volks leger succesvol een krachtige overheerser overwon en zijn doel bereikte. Ze betekende een hernieuwd geloof voor onderdrukte volkeren en gaf een waar startschot aan veldslagen voor zelfbeschikking overal. Maar wat we vaak vergeten is wat na deze veldslag komt. We speelden die duur verdiende vrijheid enkele jaren later terug kwijt, eerst is er nog een status quo bij de Slag op de Pevelenberg (1307) maar later worden we gewoon terug ingelijfd en wordt het vrijheidstreven van Vlaanderen voor eeuwen in de kiem gesmoord.

De les die we hieruit moeten trekken is dat ondanks het belang van een overwinning, en een voorlopig eindpunt in een strijd, er geen tijd is om op de lauweren te rusten.

Op 25 mei 2014 stond daar terug zo’n overwinning. Een overwinning die ons dus niet toelaat achterover te leunen en niets te doen. Nee, het is een signaal dat luid en duidelijk is gegeven en aangekomen. Jullie geloof in ons programma sterkt ons als afdeling en partij om verder te werken, om verder te timmeren aan de ingeslagen weg. We gaan niet voor een status quo, maar leren uit de Guldensporenslag en gaan vooruit.

Eeuwen later is 11 juli verworden tot de officiële feestdag van onze gemeenschap. Ik gebruik bewust het woord ‘gemeenschap’. Omdat het een feestdag is voor alle Vlamingen. Voor de overtuigden maar evenzeer voor de nog niet helemaal overtuigden. Voor de idealisten van weleer en de realisten van vandaag. Voor oude en nieuwe Vlamingen. Voor al wie zich hier thuis voelt. De feestdag dus van een open en diverse gemeenschap. Een gemeenschap waar wij als N-VA Putte graag aan meewerken en dit nog jaren zullen blijven doen.

Maak er een mooie feestdag van!

Namens het bestuur van N-VA Putte,

 

Yannick Verrydt
voorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is