BE-Alert: Registreer en wordt meteen verwittigd bij een noodsituatie

Op 25 juni 2017

De gemeenteraad heeft onlangs goedkeuring gegeven om mee te stappen in het BE-Alert voor lokale overheden. Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in onze gemeente is het de bedoeling onze inwoners snel te verwittigen. Daarom kan onze gemeente vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

Wat is BE-Alert exact?
BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou verwittigt en de nodige instructies geeft bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert, kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bijv. ramen en deuren sluiten bij een brand). Officiële, correcte informatie, direct van de bron.

BE-Alert gebruikt verschillende kanalen om jou te waarschuwen. Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen.

Registereer voor B-Alert en wordt gewaarschuwd.
Een bericht van BE-Alert kan je op twee manieren ontvangen. Een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken kan een alarm verzenden op basis van een adressenlijst. Daarom is het heel belangrijk dat je je inschrijft op Be-Alert. Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren. Je woont in Putte en werkt in Brussel, Antwerpen, …? Registreer beide adressen en je blijft steeds op de hoogte.

Bij een grote noodsituatie, kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in die zone krijgt dan een sms. Dit systeem is uniek in België. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je een dagje aan zee of in de Ardennen bent, of een uitstap maakt naar de zoo, een festival, …. 

Zelf registreren op de website van BE-Alert blijft de doelstelling, niet-geregistreerden zullen enkel een bericht ontvangen onder strikte voorwaarden. We moedigen alle inwoners daarom aan om zichzelf te registreren op www.be-alert.be.

Met deze beslissing nemen onze gemeente een belangrijke stap naar duidelijke en snellere alarmering bovenop de al bestaande mogelijkheden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is