Camera's ter bevordering van de veiligheid in onze gemeente

Op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: veiligheid en preventie

Aan het vernieuwde Kerkplein in Putte komen de eerste zes veiligheidscamera’s van de gemeente. In de komende maanden verschijnen er daarnaast ook camera’s aan het nieuwe gemeentehuis en aan de feesthallen. In totaal goed voor een 20-tal camera’s. Bovendien wordt een mobiele camera ingezet voor sluikstort en controleren ANPR-camera’s het zware vrachtvervoer en de snelheid.

De kerstmarkt in Putte was de eerste grote test en de resultaten waren positief. De opvolging van dergelijke evenementen zorgen voor een nieuwe, moderne en snellere aanpak bij mogelijke incidenten. Maar het geeft ook de hulpdiensten een goed overzicht van wat er zich allemaal op het terrein afspeelt. Dit maakt beveiliging een stuk performanter en éénvoudiger en dit eveneens tot tevredenheid van de politie.

Het gemeentebestuur kiest bewust voor deze maatregel omdat we als gemeente veiligheid als een prioriteit beschouwen. Bovendien gaat het niet alleen om zware criminele feiten maar vooral ook over het ontraden van vandalisme, overlast, sluikstorten, drugsgebruik, incidenten met agressie, …. Camera’s hebben hier in het verleden hun nut al bewezen, zowel om preventief daders af te schrikken maar ook als hulpmiddel na eventuele feiten.

Nu de camera’s hun nut bewijzen en we kunnen vaststellen dat ze goed werken, is het de bedoeling het cameranetwerk versneld verder uitrollen. Zo zullen er door de gemeente ook ANPR-camera’s ingezet worden die in eerste instantie het zwaar vervoer in de Putse dorpskern moet controleren, maar daarnaast ook zorgt voor trajectcontrole.

Daarnaast is ook beslist om een mobiele camera aan te kopen. Die zal dan weer worden ingezet om het sluikstorten aan te pakken.

Uiteraard worden de beelden enkel onder de toegestane wetgeving gebruikt en is de noodzakelijke aangifte bij de privacy commissie intussen gepubliceerd in het register van de commissie.

Tenslotte heeft het bestuur in de toekomst ook de intentie om ook op de site Klein Boom en in de andere deelgemeenten beveiligingscamera’s te plaatsen. Het bepalen van de meest effectieve locaties in deze centra zal later bepaald worden. Maar het is de bedoeling een sluitend netwerk voor de hele gemeente op te zetten. Zo zullen ook de deelgemeenten mee kunnen profiteren van deze extra beveiliging en het preventieve effect van ons cameranetwerk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is