"En zo heeft elk stukje erfgoed van Putte zijn verhaal."

Op 27 september 2012

Beste dorpsgenoot

Het werd een zomerse Monumentendag. Ter Speelbergen in Beerzel kreeg ook dit jaar weer vele bezoekers. In dit poëtisch stukje erfgoed, nu hoofdzetel van de vzw Kempens Landschap, kwam het thema ‘Woord, Beeld en Muziek’ sterk en passend aan bod.
Ikzelf ben er geboren. In de boekenkamer van mijn vader las ik voor uit één van zijn vele werken.

Vader plantte bij de geboorte van elk kind een geboorteboom. Het werden vier berken voor de meisjes en twee eiken voor de jongens. In zijn boek 'Brieven uit mijn bakhuis', in 1967 in eigen beheer uitgegeven, motiveert hij de keuze van de berkeboom als volgt:

 

"Er is iets fijns, zachts, poëtisch aan die bomen, en die passen dus wel best bij dat soort wezens hetwelk voor ons, mansvolk, het bekoorlijkste is...

Kent gij schoner, ranker, rilder bomen dan de buigzame berk, met zijn tenger roodbruin takkenrijs, spichtig dun en fijn gespikkeld, met zijn kant-getande blaadjes van het teerste groen, en zijn zilveren, horizontaal gestreepte en gereepte stam, die helwit in het rossig herfstbos vlekt? “


Bezoekers konden er verder snuisteren in deze toch wel uitzonderlijke bibliotheek.
Architect Willy Bens ontving de bezoekers in de huiskamer. Aan de hand van tal van documenten vertelde hij de geschiedenis van het ganse domein.

En zo heeft elk stukje erfgoed van Putte zijn verhaal.

N-VA Putte wil het nog resterend cultuurhistorisch erfgoed van Beerzel, Grasheide, Peulis en Putte koesteren en bewaren. 

U kan ons hierbij helpen.

                        

Katelijne Weyns

                                                                                     

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is