Lezing over soldatengraven, heldenhulde en de ontwikkeling van de Vlaamse front beweging

Op 27 oktober 2017

Op vrijdag 27 oktober was de Putse historicus Frank Seberechts te gast in de Bibliotheek van Putte om zijn boek "Onsterfelijk in uw steen. Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog" te komen toelichten. Frank is auteur van tal van andere boeken waaronder "Onvoltooid Vlaanderen". In 2016 won hij tevens de twee editie van de Putse Pen.

Het werd een leuke en leerrijke tocht doorheen een belangrijk deel van onze Vlaamse geschiedenis op een boeiende manier gebracht door de gastspreker van dienst. Hierbij vertelde hij de geschiedenis van de Heldenhulde, binnen het kader van de Eerste Wereldoorlog, het begraven van de gesneuvelden aan en achter het front, en het ontstaan en de ontwikkeling van de Vlaams(-nationalistisch)e beweging aan het front. Voorts schonk hij aandacht aan de tegenstellingen die na de oorlog hebben geleid tot het grotendeels verdwijnen van het gravenbestand van Heldenhulde tengevolge van de anti-Vlaamse agitatie en het streven naar Belgische uniformiteit. Hij verwees hierbij ook naar de pesterijen en repressie van de Vlaamse soldaten door de Frantalige officieren tijdens de oorlog ondanks en omwille van hun rechtmatige eisen. Uiteindelijk zou de Frontbeweging na de oorlog uitmonden tot een politieke partij om deze eisen verder kracht bij te zetten.

Wat is nu de achtergrond van de heldenhuldezerken? In de loop van de Eerste Wereldoorlog vatten enkele Vlaamse soldaten het plan op om een gepaste zerk te plaatsen op het graf van gesneuvelde Vlaamse soldaten. Vaak belanden die immers in een voorlopig of een anoniem graf, of onder een zerk met een eentalig Frans opschrift. Onder leiding van Jozef Verduyn en met de steun van o.m. Cyriel Verschaeve komt het Heldenhuldecomité tot stand. De kunstenaar Joe English ontwerpt een grafzerk, in de vorm van een Keltisch kruis, met een blauwvoet en de letters AVV-VVK. Op de bijhorende foto ziet u een mooi voorbeeld van dergelijke grafzerk.

De avond eidigde met een kleine receptie om nog even na te praten en te genieten van de gelijknamige fototentoonstelling. Zowel de tentoonstelling als het boek maken deel uit van het project ‘Heldenhulde’, opgestart in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is