Testzone onderhoud zonder pesticiden - begraafplaats Putte

Op 18 oktober 2017, over deze onderwerpen: Milieu

Al ruim twee jaar mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken in hun onderhoud. Een begraafplaats onkruidvrij houden wordt door dit verbod duur en vooral arbeidsintensief.
 

Pesticiden kunnen enkel worden gebruikt na het verkrijgen van een afwijkingstoelating. Momenteel beschikt het gemeentebestuur van Putte afhankelijk van de begraafplaats over een afwijking tot maximaal 2021. De afbouw en het uiteindelijk vermijden van pesticiden is een absolute noodzaak, ze vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves.

Een klassieke begraafplaats, zoals het oudere gedeelte in Putte, met veel grind en blote grond, wordt een dure aangelegenheid in onderhoud.  “ Een enorme uitdaging, nu we geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken.  Met deze testzone willen we de begraafplaats een groener karakter geven en op zoek gaan naar een beter, onderhoudsvriendelijker alternatief “, zegt schepen van leefmilieu Jeroen De Cuyper.

In de testzone worden grasmatten gelegd op het wandelpad tussen de graven. Door het leggen van deze grasmatten krijgt onkruid geen kans meer.

Om dit testproject te laten slagen, vraagt het gemeentestuur aan de inwoners om geen of zo weinig mogelijk milieu-onvriendelijke producten op de begraafplaatsen te gebruiken. Wil je een grafzerk proper maken? Gebruik dan dus geen bijtende producten, bleekmiddelen, javel, zeep en allesreinigers, ze zijn immers erg slecht voor het gras.  Ga je er toch mee aan de slag, wees dan extra voorzichtig, gebruik niet te veel en probeer niet te morsen en giet zeker geen restwater over het gras.  Het gemeentebestuur bedankt iedereen alvast om mee deze doelstellingen te helpen bereiken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is